Στεφανιογραφία

Τι είναι η στεφανιογραφία;

Στεφανιογραφια είναι μια διαγνωστική εξέταση με την οποία ο επεμβατικός καρδιολόγος, ελέγχει αν και κατά πόσον οι αρτηρίες που δίνουν αίμα και οξυγόνο στην καρδιά έχουν στενώσεις η αποφράξεις. Τα ευρήματα από την στεφανιογραφία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου με φαρμακευτική, επεμβατική (αγγειοπλαστική με μπαλόνι και stent), ή χειρουργική (bypass) θεραπεία.
Η στεφανιογραφία γίνεται με παρακέντηση της μηριαίας αρτηρίας στη βουβωνική χώρα, ή της βραχίονας αρτηρίας στην πρόσθια επιφάνεια της κατ’ αγκώνα άρθρωσης ή της κερκιδικής αρτηρίας στο ύψος του καρπού. Από το σημείο της παρακέντησης εισάγονται ειδικοί καθετήρες που προωθούνται διαμέσου των αρτηριών (μηριαίας, λαγόνιας, αορτής ή βραχίονας, υποκλείδιας, αορτής) στην αριστερή κοιλία ή την ανιούσα αορτή.
Στη στεφανιογραφία παρατηρείται η μορφολογία και η ανατομία των στεφανιαίων αρτηριών, διαπιστώνονται τυχόν στενώσεις τους (η σοβαρότητα τους και η τοπογραφική θέση τους) και τυχόν παράπλευρη κυκλοφορία. Ελέγχεται επίσης η βατότητα προηγούμενων στενώσεων που υποβλήθηκαν σε διόρθωση (αορτοστεφανιαίας παράκαμψη ή αγγειοπλαστικής).

Η Διαγνωστική Στεφανιογραφία

Η στεφανιογραφία είναι μια επεμβατική μέθοδος διερεύνησης της κατάστασης των αγγείων της καρδιάς. Γίνεται σε οργανωμένο αιμοδυναμικό εργαστήριο και προαπαιτεί την ύπαρξη κατάλληλου εξοπλισμού αλλά και εκπαιδευμένου προσωπικού (ιατροί, νοσηλευτές, τεχνολόγοι).
Παρόλα αυτά, κάθε ασθενής είναι μοναδικός και η παρέμβαση διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Ο ιατρός σας θα σας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα συμβεί κατά την διάρκεια της δικής σας παρέμβασης.

Τι συμβαίνει πριν τη Στεφανιογραφία;

Πριν την Στεφανιογραφία, ο ιατρός σας θα σας πει πώς να προετοιμαστείτε για την παρέμβαση. Ο γιατρός ενημερώνει τον ασθενή πριν την εισαγωγή του ποια φάρμακα πρέπει να λάβει κατά την ημέρα της στεφανιογραφίας, ιδιαίτερα εάν παίρνει αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλικά φάρμακα.Εάν έχει σακχαρώδη διαβήτη, χρειάζεται προσαρμογή της δόσης των φαρμάκων.
Το απόγευμα της προηγούμενης μέρας μπορείτε να ξυρίσετε το δεξί σας χέρι και τις μηροβουβωνικές πτυχές άμφω, δίκην μποξεράκι με την βοήθεια μιας ξυριστικής μηχανής, που είναι ατραυματική. Επίσης το λουτρό καθαριότητας θα βοηθούσε πολύ να γίνει με αντισηπτικό διάλυμμα στα πλαίσια αντιμικροβιακής προφύλαξης. Για τους άρρενες επιβάλλεται για τον ίδιο λόγο να είναι ξυρισμένοι και στο πρόσωπο. Την ημέρα της εξέτασης θα πρέπει να είστε νήστις.
Για την Στεφανιογραφία θα χρεαστεί να έχετε κάνει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος , γενική αίματος, βιοχημικός έλεγχος και χρόνους πήξης αίματος. Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να τις έχετε μαζί σας ή να πραγματοποιηθούν την ημέρα της εξέτασης, κατόπιν συννενόσης με τον θεράποντα ιατρό. Σε περίπτωση προγραμματισμένης αγγειοπλαστικής ίσως να χρειαστεί και διαστάυρωση με μία φιάλη αίμα.
Απαραίτητο είναι, πρίν την επέμβασή σας να υπογράψετε την συναίνεση σας για την εξέταση που πρόκειται να γίνει εφόσον έχετε ενημερωθεί για όλη την διαδιακασία και έχει λυθεί κάθε απορία σας.

Τι συμβαίνει την ημέρα της Στεφανιογραφίας;

Θα μεταφερθείτε με το κρεβάτι σας στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο ντυμένοι με ρούχα χειρουργείου αφού πρώτα σας τοποθετήθεί ένας ενδοφλέβιος καθετήρας στο χέρι σας. Στην αίθουσα αυτή μια νοσηλεύτρια / ή ένας κλινικός ιατρός θα σας πλύνει με αντισηπτικό στο δεξί σας χέρι.
Η εξέταση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στο σημείο της παρακέντησης. Από ένα αγγείο (αρτηρία), συνηθέστερα την κερκιδική αρτηρία στο χέρι ή την μηραία αρτηρία στο πόδι εισάγεται με τη βοήθεια ενός λεπτού σύρματος το «θηκάρι», ένα πλαστικό σωληνάκι, που στερεώνεται μέσα στη μηριαία αρτηρία και αποτελεί «την είσοδο» προς την καρδιά. Απ’ αυτό το θηκάρι, θα περάσουν μετά οι καθετήρες, πλαστικοί μακρείς σωλήνες κατάλληλου σχήματος και μήκους, που θα φτάσουν μέχρι τα στόμια των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς.
Όταν τοποθετηθεί ο καθετήρας, ακολουθεί έγχυση σκιαγραφικού φαρμάκου στον αυλό της αρτηρίας και ταυτόχρονη καταγραφή σε βίντεο της πορείας του σκιαγραφικού.
Έτσι, αποτυπώνεται η κατάσταση του αυλού του αγγείου και βλέπει ο γιατρός αν υπάρχουν βλάβες. Το σκιαγραφικό αυτό είναι τοξικό για τα νεφρά, αλλά σε υγιή άτομα με καλή νεφρική λειτουργία, αποβάλλεται εντός 24 ωρών χωρίς να αφήσει βλάβες. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν ηλικιωμένοι και άτομα με επηρεασμένη νεφρική λειτουργία γι αυτό σ’ αυτούς συστήνεται καλή ενυδάτωση πριν και μετά την επέμβαση καθώς και χορήγηση μειωμένων δόσεων σκιαγραφικού- προσαρμοσμένες στο σωματικό βάρος- κατά την επέμβαση.

Φυσιολογικά στεφανιαία αγγεία

Μεγάλη βλάβη (άσπρο βέλος)

Τι συμβαίνει μετά τη διαγνωστική Στεφανιογραφία ή Αγγειοπλαστική (stent);

Στο τέλος της διαγνωστικής Στεφανιογραφίας θα μεταφερθείτε στην Καρδιολογική Κλινική όπου θα σας προσέχει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό .
Στην περίπτωση αγγειοπλαστικής παρέμβασης ίσως χρεαιστεί να μεταφερθείτε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για 24 ώρες για καλύτερη παρακολούθηση, αυτό θα το κρίνει ο θεράπων Επεμβατιστής. Ενώ εάν επιστρέψετε στην Καρδιολογική κλινική το νοσηλευτικό προσωπικό θα σας συνδέσει με monitor HKΓματος για καλύτερη παρακολούθηση μέχρι την επόμενη μέρα
Το χέρι σας πρέπει να μείνει ακινητοποιημένο στο σημείο που σας υποδείχτηκε με τριγωνική ανάρτηση, Στο σημείο της παρακέντησης, εάν έχει γίνει από κερκιδική αρτηρία θα έχετε ένα πλαστικό βραχιολάκι με ένα μπαλονάκι , που δεν κάνει τίποτε άλλο από τοπική αιμόσταση. Ο Ιατρός της Κλινικής ελέγχει το άκρο σας για σφικτή επίδεση και ξεφουσκώνει σταδιακά το μπαλονάκι για να αφαιρεθεί εντελώς.
Εάν η είσοδος του καθετήρα έχει γίνει από μηριαία αρτηρία θα πρέπει να παραμείνετε κλινήρης για τουλάχιστον έξι ώρες.
Η σίτιση γίνεται συνήθως μετά από 3 ώρες.
Όλα τα παραπάνω γίνονται σύμφωνα με σαφείς ιατρικές οδηγίες και κατόπιν ενημερώσεως σας.
Όταν η διαγωστική Στεφανιογραφία είναι φυσιολογική, συνήθως ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα εφόσον δεν συντρέχει άλλος σοβαρός καρδιολογικός λόγος.

Focus on Cardiac Remodeling

Κάθε ασθενής και μία ιστορία