Μετά την επέμβαση (Αγγειοπλαστική & Stent)

Οδηγίες για να πάτε σπίτι

Mπορείτε να πάτε σπίτι την ίδια μέρα μετά από στεφανιογραφία . Μετά την αγγειοπλαστική-στεντ  θα διανυκτερεύσετε στο νοσοκομείο και θα πάτε σπίτι την επόμενη μέρα

Φροντίδα για το σημείο εισαγωγής του καθετήρα

Οι επεμβάσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν στη μηριαία αρτηρία στη βουβωνική χώρα (στην περιοχή στο πάνω μέρος του μηρού σας) ή στην κερκιδική αρτηρία στο χέρι σας. Θα έχετε έναν επίδεσμο πάνω από το σημείο εισαγωγής/τραύματος του καθετήρα που αφαιρείται το πρωί μετά τη διαδικασία.. Είναι φυσιολογικό το σημείο του τραύματος να είναι μαύρο και μπλε για μερικές ημέρες. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι φαίνεται ροζ και πρησμένο και μπορεί να υπάρχει ένα μικρό εξόγκωμα (μέγεθος περίπου ενός τετάρτου) στο σημείο. Πλένετε το σημείο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Βάλτε σαπούνι στο χέρι σας ή μια πετσέτα και καθαρίστε απαλά και ξεπλύνετε την περιοχή. Μην τρίβετε την περιοχή. Διατηρήστε την περιοχή καθαρή και στεγνή, εκτός από όταν κάνετε ντους. Μην χρησιμοποιείτε κρέμες, λοσιόν ή αλοιφές στο σημείο του τραύματος. Φοράτε ρούχα που εφαρμόζουν χαλαρά στο σημείο του τραύματος.

Δραστηριότητα

Ο γιατρός σας θα σας πει πότε μπορείτε να επιστρέψετε στην κανονική σας ρουτίνα. Θα χρειαστεί να το πάρετε χαλαρά τις πρώτες δύο ημέρες αφού είστε σπίτι. Αναμένετε να αισθάνεστε κουρασμένοι και αδύναμοι την ημέρα μετά τη διαδικασία. Σηκωθείτε αργά για να μην ζαλιστείτε. Κάντε βόλτες στο σπίτι σας και σχεδιάστε να ξεκουραστείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν η τομή σας βρίσκεται στη βουβωνική χώρα σας

 • Μην καταπονείστε κατά τη διάρκεια των κενώσεων για 3 έως 4 ημέρες μετά τη διαδικασία. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της αιμορραγίας από το σημείο εισαγωγής του καθετήρα.
 • Μην σηκώνετε οτιδήποτε ζυγίζει περισσότερο από 10 κιλά ή πιέζετε ή τραβάτε βαριά αντικείμενα για τις πρώτες 5 έως 7 ημέρες μετά τη διαδικασία.
 • Μην κάνετε τίποτα επίπονο για 5 ημέρες μετά τη διαδικασία. Αυτό περιλαμβάνει τα περισσότερα αθλήματα – τζόκινγκ, γκολφ, παιχνίδι τένις και μπόουλινγκ.
 • Ανεβοκατεβαίνετε τις σκάλες πιο αργά από το συνηθισμένο.
 • Αρχίστε σιγά σιγά να κάνετε περισσότερα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετά τη διαδικασία, όταν θα πρέπει να επιστρέψετε στην κανονική σας ρουτίνα.
 • Ρωτήστε το γιατρό σας πότε είναι ασφαλές να συνεχίσετε τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Εάν είχατε μια κερκιδική επέμβαση (καρπού).

 • Μην μετακινείτε τον καρπό που χρησιμοποιείτε στη διαδικασία περισσότερο από όσο χρειάζεται για 24 έως 48 ώρες μετά τη διαδικασία.
 • Βάλτε σαπούνι στο χέρι σας ή μια πετσέτα και καθαρίστε απαλά και ξεπλύνετε την περιοχή. Μην τρίβετε την περιοχή.
 • Μην κάνετε τίποτα επίπονο για 24 ώρες. Αυτό περιλαμβάνει τα περισσότερα αθλήματα – τζόκινγκ, γκολφ, παιχνίδι τένις και μπόουλινγκ.
 • Μη χρησιμοποιείτε χλοοκοπτικό, μοτοσικλέτα, αλυσοπρίονο ή όχημα παντός εδάφους για 48 ώρες.
 • Μην κάνετε μπάνιο και μην κρατάτε τον προσβεβλημένο καρπό σας κάτω από το νερό για 48 ώρες μετά τη διαδικασία. Είναι εντάξει να κάνετε ντους την επόμενη μέρα της επέμβασης. 
 • Αναμένετε να νιώσετε ήπιο μυρμήγκιασμα στο χέρι σας και ευαισθησία στο σημείο εισαγωγής για έως και 3 ημέρες. Εάν αυτό διαρκεί περισσότερο από 3 ημέρες ή εάν έχετε άλλα μη επείγοντα συμπτώματα, καλέστε το γιατρό σας.

Εάν ο καρπός σας αιμορραγεί μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, μην πανικοβληθείτε. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να ελέγξετε την αιμορραγία:

 • Πλύνετε τα χέρια σας και τοποθετήστε 1 ή 2 δάχτυλα πάνω από το σημείο της παρακέντησης. Διατηρήστε πίεση στο σημείο για να σταματήσετε την αιμορραγία. Ίσως μπορείτε να νιώσετε τον σφυγμό σας καθώς το κάνετε αυτό.
 • Μετά από 5 λεπτά, αφαιρέστε τα δάχτυλά σας από το σημείο για να δείτε εάν η αιμορραγία έχει σταματήσει.
 • Μόλις σταματήσει η αιμορραγία, σκουπίστε απαλά την περιοχή και καλύψτε την με έναν επίδεσμο.

Εάν η αιμορραγία δεν σταματήσει μετά από 20 λεπτά ή εάν υπάρχει μεγάλη ποσότητα αιμορραγίας ή εκτοξεύσεων, καλέστε το 166.

Φάρμακα

 • Ελέγξτε τα φάρμακά σας με το γιατρό σας πριν πάτε σπίτι. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να συνεχίσετε να παίρνετε τα φάρμακα που παίρνατε πριν από τη διαδικασία.
 • Εάν είχατε διαδερμική παρέμβαση (PCI), θα χρειαστεί να πάρετε ένα αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αυτού του φαρμάκου. Τα πιο κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι η κλοπιδογρέλη (Plavix), η πρασουγρέλη (Effient) και η τικαγρελόρη (Brilique). Ρωτήστε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτό το φάρμακο. Πριν πάτε σπίτι, θα βεβαιωθούμε ότι έχετε αρκετό από αυτό το φάρμακο για να διαρκέσει 30 ημέρες. Θα λάβετε επίσης μια συνταγή για μια προμήθεια φαρμάκων 90 ημερών. Μην σταματήσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο χωρίς να μιλήσετε με τον καρδιολόγο σας .
 • Εάν έχετε διαβήτη, ο γιατρός σας μπορεί να προσαρμόσει τα φάρμακα για τον διαβήτη για μία έως δύο ημέρες μετά τη διαδικασία. Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε να παίρνετε το Glucophage (υδροχλωρική μετφορμίνη) για 2-3 μέρες για να μειώσετε τον κίνδυνο νεφρικών προβλημάτων. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν χρειάζεται να κάνετε αλλαγές στα φάρμακα για τον διαβήτη σας .
 • Ανάλογα με τα αποτελέσματα της διαδικασίας σας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει νέα φάρμακα. Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε ποια φάρμακα πρέπει να παίρνετε και πόσο συχνά να τα παίρνετε.

Οδηγίες υγρών

Φροντίστε να πιείτε οκτώ έως δέκα ποτήρια διαυγών υγρών (το καλύτερο είναι το νερό) για να ξεπλύνετε το σκιαγραφικό υγρό από τον οργανισμό σας.

Μετά από ένα έμφραγμα είναι σημαντικό να ξεκινήσετε ένα τακτικό πρόγραμμα δραστηριότητας για να μειώσετε την πιθανότητα να έχετε πρόσθετα καρδιακά προβλήματα. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης. 

 Οι ασθενείς που συμμετέχουν σε προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης έχουν ταχύτερη και ασφαλέστερη ανάρρωση και καλύτερα αποτελέσματα μετά από καρδιακή προσβολή. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες της ομάδας καρδιακής αποκατάστασης για δραστηριότητα.

Ο καθένας αναρρώνει με διαφορετικό ρυθμό. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με το επίπεδο δραστηριότητάς σας πριν από την καρδιακή προσβολή ή με το μέγεθος της βλάβης στον καρδιακό σας μυ. Μπορεί να χρειαστούν πολλοί μήνες για να αναπτυχθεί το βέλτιστο πρόγραμμα άσκησης. Ακολουθούν ορισμένες γενικές οδηγίες :

 1. Ξεκινήστε αργά και σταδιακά αυξήστε τον ρυθμό του περπατήματος σας σε διάστημα 3 λεπτών έως ότου η δραστηριότητα είναι μέτρια (ελαφρώς αυξημένη αναπνοή, αλλά θα πρέπει να μπορείτε να μιλήσετε με κάποιον). Εάν αισθάνεστε πολύ δύσπνοια, επιβραδύνετε το ρυθμό βαδίσματος σας.
 2. Περπατήστε με μέτριο ρυθμό για περίπου 10 λεπτά την πρώτη φορά και κάθε μέρα προσπαθήστε να προσθέτετε ένα ή δύο λεπτά. Μέχρι το τέλος ενός μήνα, στοχεύστε να περπατάτε 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
 3. Θυμηθείτε στο τέλος της άσκησής σας να περπατήσετε σταδιακά πιο αργά τα τελευταία 3 λεπτά .
 4. Αν περπατάτε έξω, περπατήστε με κάποιον ή σε μικρές αποστάσεις κοντά στο σπίτι, ώστε να μην απομακρυνθείτε πολύ και να δυσκολευτείτε να περπατήσετε στο σπίτι.
 5. Επιλέξτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει, όπως περπάτημα (έξω ή σε διάδρομο), στάσιμη ποδηλασία, κωπηλασία ή αερόμπικ στο νερό.
 6. Ρωτήστε το γιατρό σας πριν σηκώσετε βάρη.
 7. Η άσκηση πρέπει να γίνεται τακτικά για να κερδίσετε τα οφέλη. Οι εθνικές οδηγίες προτείνουν τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, αν όχι καθημερινές.
 8. Προσπαθήστε να ασκείστε την ίδια ώρα καθημερινά για να δημιουργήσετε μια συνήθεια και να ελαχιστοποιήσετε τυχόν μεταβλητές που μπορεί να επηρεάσουν την άσκησή σας (χρονοδιάγραμμα γευμάτων, φάρμακα, πρόγραμμα εργασίας κ.λπ.)
 9. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συμπτώματα όπως υπερβολική δύσπνοια, δυσφορία στο στήθος, αίσθημα παλμών που δεν υποχωρούν ή αυξανόμενη κόπωση, σταματήστε την άσκησή σας και ενημερώστε το γιατρό σας.
 10. Μετά από ένα έμφραγμα πολλά πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει, όπως το επίπεδο ενέργειας και τα φάρμακα. Αυτά μπορεί να επηρεάσουν την ανοχή σας στην άσκηση. διατηρήστε τις προσδοκίες σας για την άσκηση καθημερινά καθώς περνάτε από τη διαδικασία επούλωσης.
 11. Εγγραφείτε σε ένα πρόγραμμα καρδιακής απεξάρτησης εξωτερικών ασθενών για να σας βοηθήσει να αναπτύξετε το καλύτερο πρόγραμμα άσκησης και να βοηθήσετε με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή για την καρδιά, η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους και η διαχείριση του στρες. Η καρδιακή αποκατάσταση καλύπτεται από τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες για ασθενείς μετά από καρδιακή προσβολή.

Καθώς αναρρώνετε από την αγγειοπλαστική/stenting σας, θα χρειαστεί να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες αργά.

 • Οδήγηση  – εάν δεν είχατε έμφραγμα, μπορείτε να συνεχίσετε την οδήγηση μόλις 2 ημέρες μετά την επέμβαση. Εάν είχατε καρδιακή προσβολή, ωστόσο, θα χρειαστεί να συζητήσετε με το γιατρό σας πότε μπορείτε να συνεχίσετε την οδήγηση. Επίσης, εάν οδηγείτε επαγγελματικό όχημα, συμπεριλαμβανομένου ενός ταξί, δεν θα μπορείτε να οδηγείτε για 4 τουλάχιστον εβδομάδες
 • Ανύψωση βαρέων βαρών  – είναι καλύτερο να αποφύγετε να σηκώνετε αντικείμενα βαρύτερα από 5 κιλά για 1 εβδομάδα. Εάν οποιαδήποτε εργασία ή δραστηριότητες αναψυχής περιλαμβάνει έντονη σωματική δραστηριότητα, συζητήστε τα με το γιατρό σας ή την ομάδα καρδιακής αποκατάστασης
 • Ταξίδια  – Οι ανιχνευτές μετάλλων που χρησιμοποιούνται σε αεροδρόμια και άλλους χώρους ελέγχου δεν επηρεάζουν τα στεντ. Το στεντ σας δεν θα προκαλέσει την απενεργοποίηση των ανιχνευτών μετάλλων

Η άσκηση θα σας βοηθήσει να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας και είναι βασικό συστατικό ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα φυσικής κατάστασης, βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, του βάρους και της χοληστερόλης και σας κρατά χαλαρούς. Ξεκινήστε με σύντομους και απλούς περιπάτους και σταδιακά αυξήστε το μήκος και την ένταση.

Μπορείτε να περπατήσετε όσο θέλετε αρκεί να νιώθετε άνετα και το καθημερινό περπάτημα -έστω και για λίγα λεπτά- είναι ιδανικό. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα άσκησής σας, ρωτήστε τον φυσιοθεραπευτή ή τον εργοθεραπευτή σας.

Κοινοποιήστε Το: