Συνολικά, το πρόβλημα με την υπερβολική ζάχαρη είναι ότι τείνει να σημαίνει ότι η διατροφή σας θα είναι υψηλή σε θερμίδες (ενέργεια) και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων .
Δεν είναι όλα τα τρόφιμα που περιέχουν σάκχαρα τα ίδια. Τα φρούτα ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν φυσικά σάκχαρα, αλλά είναι θρεπτικά τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και σε ορισμένες περιπτώσεις φυτικές ίνες .
Αυτό που πρέπει να περιορίσουμε είναι τα ελεύθερα σάκχαρα, τα οποία περιλαμβάνουν πρόσθετα σάκχαρα, σιρόπια ή χυμούς. Είναι «ελεύθερα» επειδή δεν είναι φυσικά μέσα στο φαγητό, είτε επειδή προστίθενται, είτε απελευθερώνονται από τα κύτταρα των φρούτων όταν μαγειρεύονται ή όταν μεταποιούνται σε χυμούς, smoothies και πουρέδες. Συνιστάται να τρώμε λιγότερα από 30 γραμμάρια ελεύθερων σακχάρων κάθε μέρα, αλλά οι περισσότεροι από εμάς τρώμε περισσότερο από αυτό.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ελεύθερη ζάχαρη όπως γλυκά, μπισκότα, σοκολάτες, μαρμελάδες και ζαχαρούχα ποτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια (θερμίδες), αλλά αυτές είναι «κενές θερμίδες» επειδή δεν προσφέρουν πολλά άλλα θρεπτικά. Ο χυμός φρούτων, ο οποίος είναι πλούσιος σε ελεύθερα σάκχαρα, περιέχει κάποιες βιταμίνες – αλλά θα παίρνατε περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερη ζάχαρη αν φάτε ένα φρούτο αντί να πιείτε ένα ποτήρι χυμό. Η κατανάλωση πάρα πολλών τροφών με ζάχαρη αφήνει επίσης λιγότερο χώρο στη διατροφή για άλλα τρόφιμα που θα μπορούσαν να παρέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Το λίπος είναι σημαντικό για να μας παρέχει ορισμένα απαραίτητα λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των A, D και E. Αλλά αν προσέχετε το βάρος σας, αξίζει να έχετε κατά νου ότι το λίπος είναι η θρεπτική ουσία με τις υψηλότερες θερμίδες (βάρος για βάρος , έχει περισσότερες από διπλάσιες θερμίδες από τις πρωτεΐνες ή τους υδατάνθρακες), επομένως η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να σημαίνει μια δίαιτα με πολλές θερμίδες.
Αυτό που οι περισσότεροι από εμάς εξακολουθούμε να τρώμε πάρα πολύ είναι τα κορεσμένα λίπη – το είδος που προέρχεται από ζωικές πηγές ή τα λάδια καρύδας και φοινικέλαιου. Τα υπερβολικά κορεσμένα λιπαρά συνδέονται με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, τα οποία αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις. Αυτό το είδος λίπους βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το βούτυρο, το λαρδί, το γκι, η κρέμα, το τυρί, τα λιπαρά κρέατα, τα αρτοσκευάσματα, το κέικ, η σοκολάτα και τα μπισκότα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αλλαγή κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λιπαρά –όπως ελαιόλαδο ή κραμβέλαιο, ξηροί καρποί και σπόροι ή λιπαρά ψάρια– μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Αυτό που δεν είναι χρήσιμο για την υγεία της καρδιάς σας είναι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με σάκχαρα ή άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (όπως λευκό ψωμί, ζυμαρικά ή ρύζι)
Είναι η ζάχαρη ή το λίπος χειρότερο για την απώλεια βάρους;
Ένας τομέας συζήτησης είναι αν είναι πιο χρήσιμο για την απώλεια βάρους να επικεντρωθεί κάποιος στη μείωση της ζάχαρης και άλλων υδατανθράκων ή λίπους.
Η έρευνα προτείνει ότι το ένα μπορεί να είναι αποτελεσματικό βραχυπρόθεσμα (και το ίδιο μπορούν και άλλες προσεγγίσεις όπως μια δίαιτα μεσογειακού τύπου ή μια καλά ισορροπημένη δίαιτα μειωμένων θερμίδων), αλλά δεν μας λέει ότι η μία προσέγγιση είναι καλύτερη από την άλλη. Έτσι, η πιο αποτελεσματική προσέγγιση είναι αυτή που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.
Είτε μειώνετε υδατάνθρακες είτε λίπος, πολλές από τις τροφές που θα περιορίσετε είναι οι ίδιες. Τα μπισκότα, τα κέικ, η σοκολάτα και το παγωτό έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.
Η ετυμηγορία
Τόσο το λίπος όσο και η ζάχαρη έχουν σημασία όταν πρόκειται για μια υγιεινή διατροφή και για τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων . Το να βάζεις τα δύο το ένα εναντίον του άλλου δεν βοηθάει καθώς συνδέονται μεταξύ τους, τόσο ως προς τις επιπτώσεις τους στην υγεία μας όσο και στις τροφές που τρώμε.
Προσπαθήστε να περιορίσετε τα πρόσθετα σάκχαρα στο ελάχιστο, αντί να περιορίσετε τις υγιεινές πηγές ζάχαρης, όπως ολόκληρα κομμάτια φρούτων ή γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Ομοίως, αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη όπως το βούτυρο, το γκι και το λάδι καρύδας και επιλέξτε ακόρεστα λίπη όπως ελαιόλαδο ή κραμβέλαιο, ξηρούς καρπούς και σπόρους ή λιπαρά ψάρια.
Οι διατροφικές ετικέτες μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πόσα κορεσμένα λιπαρά ή ζάχαρη υπάρχουν σε διάφορα τρόφιμα. Προσπαθήστε να διατηρείτε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά ή ελεύθερα σάκχαρα κάθε τόσο και όχι κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς σας και να δώσει περισσότερο χώρο στη διατροφή σας για πιο θρεπτικά τρόφιμα https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/ask-the-expert/sugar-vs-fat-which-is-worse